Sustainability Assurance; innovatief, uitdagend en impactvol

Consultant Sustainability Reporting & Assurance bij KPMG

“ESG Assurance is een gloednieuwe discipline. Het is ontzettend leuk om hier, samen met je collega’s, vorm aan te geven. Het is een voortdurende zoektocht naar KPI’s die de ambities van een bedrijf op het terrein van ESG juist weergeven."

In gesprek met Carlijn Huesken en Pieter Croll beiden Consultant Sustainability Reporting & Assurance bij KPMG.

“ESG Assurance is een gloednieuwe discipline. Het is ontzettend leuk om hier, samen met je collega’s, vorm aan te geven. Het is een voortdurende zoektocht naar KPI’s die de ambities van een bedrijf op het terrein van ESG juist weergeven. Maar ook een boeiende strijd om organisaties mee te nemen in het rapportage - en assurance proces. Gelukkig geeft nieuwe wet- en regelgeving zoals de CSRD hier richting aan, maar het blijft een tijd met de innovatieve dynamiek van vallen en opstaan.”

Aan het woord is Pieter Croll, senior Consultant Sustainability Reporting & Assurance bij KPMG. Hij studeerde Bedrijfskunde aan de RUG en deed een Master Accountancy & Control. “Tijdens mijn studie werkte ik al binnen de Audit & Assurance practice en daar lag ook de start van mijn loopbaan. Al snel kwam ik erachter dat mijn interesses verder gaan dan alleen het financiële reilen en zeilen van een onderneming. Vandaar mijn overstap, niet langer zijn de financiële specialisten mijn gesprekspartners maar de operationele managers en de techneuten.” 

Carlijn Huesken is ook Consultant Sustainability Reporting & Assurance. Zij neemt deel aan het gesprek vanuit Zuid-Afrika. “Binnen KPMG is het mogelijk om voor een bepaalde periode vanuit het buitenland te werken. Ik zit hier nu 2 weken en neem tussendoor wat vrije dagen op. 

Carlijn studeerde Global Business and Sustainability aan de Erasmus Universiteit en werkt nu anderhalf jaar voor KPMG. “Ik ben intrinsiek zeer gedreven om een bijdrage te leveren aan een duurzamer bedrijfsleven en dan is dit een hele interessante en boeiende plek. Bedrijven geven met de assurance van hun ESG-beleid en prestaties aan hoe serieus ze dit onderwerp nemen. Wij controleren de cijfers en claims die zij rapporteren, zoeken naar onderliggend bewijs en vellen een oordeel op de juistheid van gerapporteerde duurzaamheidsinformatie. .”

Nutri-Score

 “De werkvelden waarmee je te maken krijgt binnen ESG assurance zijn heel divers. Met de E van environmental ligt de focus sterk op het productieproces en de belasting daarvan op milieu en mens. Dat maakt mijn werk ook zo boeiend”, vervolgt Pieter. “Ieder bedrijf is anders en dwingt mij me te verdiepen in hun specifieke karakteristieken. Zo heb ik net een hele studie gemaakt van nutri-scores. Dit is een voedselkeuze logo dat per 1 januari van dit jaar is ingevoerd. Op basis van de letters A t/m E krijgt de consument inzicht hoe gezond een product is. Vanuit assurance oogpunt erg interessant want hoe borg je de claim die de producent hiermee doet. Welke controles kun je inbouwen van grondstof naar eindproduct en hoe vertaalt zich dat naar duurzaamheidskeuzes.”

“Ook de S van social en de G van governance leveren interessant speur- en uitzoekwerk op, vult Carlijn aan. In tegenstelling tot een financial audit waar vrijwel alles vast ligt, ondergaat  Sustainability Assurance momenteel grote verandering en is het vaak nog  een grote ontdekkingstocht. Juist dat aspect maakt ons vak zo boeiend.”

Wil jij een bijdrage leveren aan een duurzamer bedrijfsleven kom dan eens kennis met ons maken en wie weet is een rol binnen Sustainbility & Assurance wat voor jou. Bekijk hier de mogelijkheden.